#12 Rauha olla oma itsensä

Nyt kun suurinta osaa meistä koskee joko töihin tai kouluun palaaminen, on pakko nostaa esille sana kiusaaminen. Se kun vie onnellisuuden tunteen elämästä hyvin tehokkaasti. Koulukiusaaminen on yleisesti esiin nostettu aihe, mutta kyllä työpaikkakiusaamisestakin puhutaan. Osa ihmisistä kiusaa kouluaikana ymmärtämättömyyttään, epävarmuuttaan tai pahaa oloaan purkaakseen ja lopettaa toisen kurmuutuksen, kun saa järkeä päähän tai elämän uomiinsa. Joillekin valitettavasti jää päälle se, että on olemassa muka oikeus kohdella toisia ihmisiä miten tahansa ja tuomita muita jostain ominaisuudesta.

Kiusaaminen ei aina tapahdu näyttävästi. Se voi olla hyvin huomaamatonta ja älykästäkin. Osa ihmisistä tutkii ja tekee mielessään vähän kuin listaa siitä, millä kaikilla erilaisilla tavoilla toista voi nöyryyttää tai miten saa napsaistua häpeäntunteen päälle toiseen. Kiusaamisessa on ideana saada toinen tuntemaan itsensä erilaiseksi, epäonnistuneeksi tai vääränlaiseksi. Ja voi että miten monta tapaa fiksu kiusaaja löytääkään niin tehdäkseen.
Eilen illalla juttelin kiusaamisesta rakkaan lapsuudenystäväni kanssa. Kyllä se niin on, että elämänkokemus on vahvistanut sen, että aivan jokaisella ihmisellä on omat taakkansa ja myös omat kipupisteensä. Jokaisessa on asioita, joista joku voisi aloittaa menestyksekkään ja ihmistä hajoittavan kiusaamisen.

Kukaan ei ole takuuvarmasti vahva, jos sohaistaan oikeaan pisteeseen. Kiusaaja kuvittelee tai toivoo olevansa vahva kiusatessaan. Ei se oikeasti ole vahvuutta.

Josko nyt syksyllä monen alun äärellä luvattaisiin olla suvaitsevaisia? Kaikki ihmiset ovat omanlaisiaan, yksilöitä, joilla on omat tarinansa ja tuntemuksensa. Jokaisella on jotain arvokasta annettavaa muille. Jokaisen elämä on kunnioitettava asia, vaikka tuntuisikin vaikealta ymmärtää juuri tuon toisen kuvioita. Kukaan ei ole parempi kuin toinen. Niin se vaan on. Älä anna kenenkään koskaan uskotella sinulle mitään muuta.

Kiusaaminen jättää jäljen aina. Se romuttaa itsetuntoa ja vaikuttaa mitä kummallisimmilla tavoilla ihmisen elämässä. Se voi vaikuttaa elämänvalintoihin ja vääristää uskomuksia omista kyvyistä.

Jos viihdytät itseäsi kiusaamalla, keksi hyvä ihminen muuta ajankulua. Jätä se ihminen rauhaan nyt heti! Vaikka tietäisit, miten toisen saa tolaltaan, sinun ei tarvitse sitä nappia painaa. Ei mistään syystä. Onnittele itseäsi siinä tapauksessa hyvästä ihmistuntemuksesta ja osoita älykkyytesi sen napin painamisen välttelyllä. Anna toiselle näin rauha olla oma itsensä. Jokaisella on oikeus elää omanlaistaan elämää ja rakentaa kuvaa itsestään ilman maton jalkojen alta vetämisä ja varsinkin valheellisia uskotteluja. Et ole niin fiksu kuin kuvittelet, jos et sitä ymmärrä. Jos kiusaat siksi, että sinun on paha olla, pyydä apua, hoida omat ongelmasi ja jätä muut ihmiset rauhaan.

Älä romuta toista. Se, että kiusaat on aina oma väärä valintasi. Ei kenenkään muun.
Kommentit