Elämän velvotteiden ja mieluisten asioiden tasapainosta sanottua

Onnellisuuden tunnetta lisätäkseen kannattaa kuulemma pitää huolta siitä, että tasapainottaa riittävästi niitä kaikkia välttämättä tehtäviä asioita itselle mieluisilla asioilla. Tästä aiheesta on kirjoitettu paljon, hyvinkin asiantuntevasti, mutta en lähde syväluotaamaan aihetta liian vakavasävyisesti, vaan tyydyn tiivistämään sopivan kevyesti blogiani ajatellen. Enhän minä ole psykologi enkä edes elämäntaitovalmentaja. Ihan tavis vain. Sellainen, joka lueskelee erilaisia tekstejä aiheesta.

Jokaisella on elämässään omat vaaditut asiansa ja samoin aivan varmasti omanlaiset henkilökohtaiset lempipuuhansa, joista saa hyvää mieltä ja joissa latautuu. Kannattaa miettiä asiaa itsensä kannalta. Onko niitä mukavia asioita tällä hetkellä riittävästi tasapainottamaan velvotteita? Ne kun kuulemma lisäävät onnellisuuden tunnetta.

Kiirehän meillä nykyään ainakin muka on. On kuitenkin tärkeää, että tulee raivattua elämään tilaa myös niille asioille, joita kukaan ei pakota tekemään, joissa saa olla oma itsensä, toteuttaa itseään jollain tavalla, kehittyä paremmaksi, mutta vain jos haluaa jne. Elämässä on tärkeää olla tilaa niille asioille, joiden parissa rentoutuu ja saa vastapainoa työlle ja pakollisille suoritteille. Valitse ne omien arvojesi mukaisiksi saadaksesi suurimman ilon vapaa-ajan puuhistasi (aiempi postaukseni arvoista: Omien arvojen kirkastamisen tärkeys).

Raivaa siis kalenteriin tilaa vastapainopuuhillesi! 

Jos tuntuu, ettei se ole mahdollista, kannattaa ehkä miettiä, onko jotain, mistä voi luopua, mitä voi tehostaa tai mitä voi tehdä toisella tavalla, jotta saa suunniteltua rentouttavaakin aikaa omaan elämäänsä. Tottakai elämään kuuluu velvollisuuksia. Mutta koko elämä ei voi olla velvollisuuksia. Sellaista ei pidemmän päälle jaksa. Jostain kohtaa kalenteria kannattaa lohkaista edes pieni pala omaa aikaa kerätäkseen voimia tavalla, joka itselle parhaiten sopii. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä väsyneempi arkeensa on.

On mahdollista, että koko ystäväpiirisi harrastaa samaa kuin sinä ja heitätte ylävitosia kiinteän heimolaisuuden merkiksi vähän väliä pitkin päivää. Hieno juttu, sinulla on jo valmis viiteryhmä rentoutumistasi varten! On mahdollista, että löydät unelmaharrastuksesi valmiina kurssina syksyn kansalaisopiston esitteestä. Mahtavaa! Mutta on mahdollista myös, että sitä tekemistä, josta itse suunnattomasti nautit, ei ole valmiina pakettina tyrkyllä missään. Älä lannistu! Löydät konstit edistyä kyllä. On mahdollista myös, että se tekeminen, josta itse nautit suunnattomasti, on jonkun toisen mielestä joutavaa ajanhaaskausta. Älä välitä! Se, mistä sinä pidät, ei ole välttämättä yhtään muodikasta tai vauhdikasta, se ei välttämättä ole yhtään valtavirtaa eikä siitä ole välttämättä juuri vastikään ollut somessa julkkiksen kertomana juttua. Mitä sen on väliä, jos itse siinä touhussasi lataat akkuja ja saat toteuttaa itseäsi!

Joskus ollaan arjessa jo siinä tilanteessa, että velvoitteet ovat syrjäyttäneet vastapainopuuhastelut lähes kokonaan, eikä sopivaa latauspuuhaa tule edes mieleen, vaikka kuinka pitkälle taaksepäinkin elämäänsä inspiraation saadakseen miettisi. Ei sytytä ei sitten mikään. Miten olisi uusi harrastus?
Minua fiksummat kertovat erinäisissä lähteissä, että on tärkeää, että tutkii tällaisen latauspuuhan valinnassa omaa sisintään ja mieluusti arvojaankin. Eli nappaa kiinni siitä, mikä sytyttää ja innostaa ja lähde tutkimaan asiaa. Anna mennä vaan, kunhan se ei ole itsellesi eikä muille haitallista tai vaarallista! Valmiita harrastusryhmiä on tarjolla vaikka kuinka paljon, myös netissä, jos ei juuri omalla paikkakunnallasi. Yksinkin voi alkaa harrastaa vaikka mitä. Jos et tiedä, miten pääset alkuun, netti on pullollaan tutoriaaleja, ja tottakai voi suoraan kysyä vinkkejä sellaiselta, joka jo osaa. Neuvot sitten joskus tulevaisuudessa omalla vuorollasi seuraavaa aloittelijaa :).

Jokainen on aloittelija ensin alkuun.
Eikä päämäärän tarvitse aina olla selvillä aloittaessa.
Voit alkaa tehdä jotain ihan uutta. 

Tärkeintä on innostuksen tunne ja se, että keskittyy hetken johonkin aivan muuhun kuin niihin velvoitteisiin.

Mikä latauspuuha vapaa-ajalla lisää sinun onnellisuuttasi?Muutama lähde:

Kommentit