#9 Hyötypuutarha

Tähän vuodenaikaan sopiva onnellisuusvinkki numero 9! Sanotaan mitä sanotaan, mutta on se eri asia ostaa pinaattia tai porkkanat kaupasta kuin hakea ne omalta tontilta, terassilta tai parvekkeelta. Jos et ole vielä kokeillut, niin ihan valtavaa astiaa et moisen kokemiseen tarvitse. Rohkeasti tätä onnellisuuden lähdettä testaamaan vaan!

Otetaan vaikka esimerkkinä pinaatti. Toukokuun puolivälissä kun laitat siemenet multaan niin aika nopeasti (tietysti lämpötilasta riippuen) näet, että


Sitten odotellaan, kunnes lehtiä alkaa kasvaa. Viimeistään kukinnan alkaessa heinäkuussa on aika kerätä pinaatin lehdet talteen (korkeimmat kasvit kuvassa ovat pinaatteja).
Tänä kesänä ensimmäinen pinaattisato kasvoi yli metrin mittaiseksi ennenkuin aloin kerätä lehtiä. Vajaan yhden kasvulaatikollisen lehdet näyttävät keittiöpyyhkeen päällä tältä n. 20n cm korkealta kasalta:


Minä siis kerään vain lehdet talteen. Kerääkö joku teistä lukijoista muutkin osat pinaatista? Huuhtelen lehdet ensin, ja ryöppään ne eli keitän niitä muutaman minuutin runsaassa vedessä. Koska perheemme pitää pinaattiletuista ja pinaattikeitosta, joissa pinaatti on hienonnetussa muodossa, laitan ryöpätyt pinaatinlehdet heti tehosekoittimeen ja teen niistä niin pientä silppua kuin mahdollista. Varaudu näin tehden pettymykseen... Isosta määrästä lehtiä tulee surkea määrä hienonnettua pinaattia:


Tuon hienonnetun pinaatin laitan pakastepusseihin, joiden sisällön lätystelen littanaksi levyksi pöytää vasten. Jäisestä levystä on helppo taittaa sopiva määrä ruokaan. Jotkut annostelevat tällaisen mössön myös jääpalamuottiin.

Matka siemenestä ruuaksi kestää jonkin aikaa, ja vaatii kasvin kastelua ja tarpeen vaatiessa lannoitusta. Mutta on se vaan sitten jopa vähän juhlava tunne valmistaa ruokaa, joka on edes osittain aivan täydellistä lähiruokaa eli omalla tontilla kasvatettua.
Äitini kasvattaa mm. pinaattia ja sipuleita parvekelaatikoissa, hyvin hoitaen, joten väitän, että tässä on mahdollisuus lähes kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle asumisolosuhteista riippumatta. Itse laitan heti sadon kerättyäni uuden pinaattierän kasvamaan siemenestä. Riippuu toki loppukesän keleistä, mutta vähintään joitain lehtiä saa aivan varmasti kerättyä vielä samana kesänä.

Jos olet ronkelin pikkulapsen vanhempi, ja haluaisit hänen maistavan eri makuja ja syövän kasviksia, yksi loistava tapa on kasvattaa porkkanoita, jotka ovat vaikka minkä värisiä. "Rainbow-sekoitus" oli aikanaan Jälkeläisen mieleen, kun hän sai miettiä, onko punainen, oranssi, keltainen vai valkoinen porkkana parhaan makuinen. Valitettavasti ostamassani sekoituksessa punaiset porkkanat olivat niin harvinaisia, ettei niitä raasteeksi asti riittänyt. Valkoiset porkkanat maistuivat muuten lähes lantulta. Nättiä raastetta kyllä syntyi viime kesän porkkanoista.


Monet hyötykasvit viihtyvät kukkaistutusten seassa. Et siis tarvitse välttämättä keittiöpuutarhaa. Jos käytät kasvilavoja, kuten meillä on tehty, suosittelen kahta lavaa päällisin, koska se lisää mahdollisuuttasi kokeilla erilaisia juureksia myös. Älä jännitä turhia. Porkkanatkin kasvavat, vaikka niitä ei olisi juuri millilleen harvennettu. Tänä kesänä meillä kasvaa hyötymaalla porkkanaa, sipulia, pinaattia, tammenlehväsalaattia, lehtisalaattia, jäävuorisalaattia, varsiselleriä, ruohosipulia, maissia, kurkkua, tomaattia, metsämansikkaa, basilikaa, persiljaa, laventelia, ananassalviaa, suolaheinää ja kukkakaalia. Minun mielestäni on tosi jännittävää seurata, miten käy! Puoliso ei vielä tiedä, että ensi kesänä kaipailen paria kasvulavaa lisää ;).
Kommentit