#4 Ostaminen - halvalla.

Aika moni meistä on saanut hyvää mieltä ja jopa onnellisuuden tunnetta siitä, että on onnistunut ostamaan jotain mielestään tosi hyvällä hinnalla. Siis ainakin omasta mielestään hyvällä hinnalla. Aloitetaan kolikon nurjalta puolelta. Nimittäin mikä siinä on, että kun meidän perheessä päätetään lopulta pistää eurot riviin ja ostaa jotain vähänkin isompaa, saman tuotteen hinta on suurin piirtein heti seuraavan päivän ilmoituksessa vähintään -40% halvempi. Tai vaihtoehtoisesti seuraavana päivänä siihen tuotteeseen saa vain vähän liioitellen 10 000 euron kaupanpäällislahjat.

Ostimme Puolison kanssa pari vuotta sitten sängyn huonekaluliikkeestä. Koelöhöttyämme useita ns. jenkkisänkyjä, totesimme, että suurimmassa osassa se valtava pino erilaisia patjoja ei joko a) pysynyt koossa tai b) aiheutti seismisesti etenevillä liikkeillään kylkeä kääntäessä sen, että myös vieruskaveri käänsi pyytämättään ja haluamattaan kylkeä.
Lopulta löytyi yksi jenkkisänky, joka toimi kuin sänky eli pysyi sen verran paikallaan, että pystyi kuvittelemaan saavansa nukuttua siinä eikä lattialla. 
Teimme luultavasti sen virheen, että kyselimme myyjältä, että miksi tämä sänky on kalliimpi, vaikka tuossa viereisessä sängyssä on kaksi patjaa enemmän kuin tässä. Ja että miksi tämä sänky on niin paljon kalliimpi, vaikka tähän ei kuulu edes jalkoja samaan hintaan, tuohon toiseen sänkyyn kun kuuluu. Myyjän vastaukset olivat hyvin asiantuntevia, hän meni melkein molekyylitasolle saakka eroja selittäessään. Olimme vakuuttuneita ja ostimme sängyn. Eikä mennyt tietenkään aikaakaan, kun kyseinen sänky oli nimenomaan -40% halvemmalla siinä liikkeessä myynnissä. En keksi muutakaan selitystä kuin sen, että siinä kysellessämme myyjä hoksasi, että ei samperi, ja heti meidän liikkeestä lähdettyämme soitti pomolleen, että eihän tätä sänkyä mitenkään kehtaa näin kalliilla myydä, tämähän on paljon huonompi kuin viereiset sängyt, asiakkaatkin ihmettelee, ja joudun keksimään vaikka mitä noloja selityksiä täällä, tehkää jotain. Pomo soitti siitä paikasta pomolleen, joka soitti pomolleen, ja lopputulos oli se, että virhe liian korkeassa hinnoittelussa korjattiin heti seuraavana arkipäivänä. Mutta siis, kyllä ostamisen tuottama onnellisuus vähenee huomattavasti, kun ostaa jotain liian kalliilla hinnalla.
Paljon puhutaan, että ovatko huonekaluliikkeiden alennushinnat valheellisia. Kuule, eivät ole, ainakaan aina. Meidän perhe tietää kyllä.

Ja onko sinulle koskaan käynyt niin, että ostat halvalla kolme kappaletta tarvitsemaasi tuotetta, koska niin halvalla saa, vaikka tarvitsit vain yhden, joka olisi tullut sitten jälkikäteen kipeästi ymmärtäen ja myöntäen niitä kolmea halvemmaksi? Ja sitten yrität tuputtaa tutuille niitä kahta tuotetta, etteivät jää turhina nurkkiin makaamaan kaapeista tilaa viemään?


Eipäs kuitenkaan unohdeta, että halvalla voi saada kuitenkin sen positiivisen yllätyksenkin ja puhtaan onnellisuuden tunteen! Sehän niissä alennusmyynneissäkin koukuttaa, kun etsii aarteita ja vakaasti uskoo niitä löytävänsä. Esimerkkini onnistuneesta halpuudesta liittyy nyt kuitenkin kasveihin, jotka ovat nykypäivänä vähän muotia ja siksi kalliita. Puutarhaliikkeet ja marketitkin myyvät yksivuotisia ja monivuotisia kasveja moneen lähtöön. Haluan vinkata, että jos sinulla on rahalle muuta käyttöä kuin kasvien hankinta pihaasi, halvallakin voi saada näyttävää aikaan. Meidän Kartanomme Puutarhassa oli muutaman vuoden ajan sellainen tilanne, että isot alueet kasvipenkkejä olivat melkein tyhjillään odottamassa monivuotisten kasvien hankkimista sitten aikanaan. Löysin siihen hätään markettien halvat "Kesäkukkasekoitus"-siemenpussit (siis yksivuotisia kasveja). Hinta on suurin piirtein 2 euroa pussillinen, josta riittää monta metriä kylvettävää. Keväällä vain kylvö helposti pussin ohjeen mukaan suoraan avomaalle, tunnollista alueen kastelua, ja kyllä tulee hienoja. Ihan sama, minkä sekoituksen kaupasta valitsee, hyvin onnistuu. Jos vielä jaksaa kerätä syksyllä kesän aikana kasvaneiden erilaisten kasvien siemenet talteen, saa seuraavana keväänä kylvää täysin ilmaisia siemeniä maahan uutta kasvustoa varten. Siemenet voi kerätä talteen taas seuraavana syksynä jne. Suosittelen lämpimästi. Kauniita kukkakimppujakin syntyi näistä siemensekoituspussien kasveista (kuvissa).Kommentit