Omien arvojen kirkastamisen tärkeys

Arvojen määrittäminen on mukana monenlaisessa asiantuntevassa keskustelussa onnellisen elämän löytämisen ohjeena. Monessa lähteessä sanotaan eri sanoin, mutta samaa tarkoittaen, että

voidakseen olla onnellinen, on ymmärrettävä, mikä itsestä tuntuu hyvältä, pahalta ja oikealta. 

Jos on tosissaan miettimässä, miten saa onnellisuuden tunteen lisääntymään elämässään, kannattaa ensi töikseen käyttää aikaa omien arvojen pohtimiseen. Ne kun ovat niiden itsestä oikeilta tuntuvien valintojen pohja. Itse en ollut koskaan rauhassa pukenut arvojani sanoiksi. Nyt kun olen vastikään ihan kuin tatuoinut mieleeni neljä itselleni tärkeintä arvoa, huomaan jo nyt, että on paljon helpompi tehdä elämänvalinnat, pienet ja suuret niiden mukaan. Arvojen kirkastaminen ja mielessä pitäminen auttaa elämään elämän, jota ei tarvitse katua. Arvojen mukaan eläessä on kunnolla oma itsensä, on helpompi valita, mihin käyttää aikaansa ja millaisia ihmisiä ja asioita haluaa omaan elämäänsä mukaan. Minä tein elämässäni pientä suunnankorjausta mietittyäni ensin tärkeimmät arvoni ja sen jälkeen ajateltuani tietyt mieltäni jollain tavalla vaivanneet valintani uusiksi. Minulle asia oli siis tärkeä. Arvojen tarkka määrittäminen lisäsi siis heti minun onnellisuuttani. Tuli rauhallinen olo, kun ymmärsin, miksi jokin ei ollut tuntunut omalta ja hyvältä. Hoksasin omat rajanikin paremmin arvojen määrittämisen kautta. Olen tainnut olla vähän lepsu niiden suhteen aiemmin, ja se on tuonut ongelmia elämääni.

En tietenkään ollut niin fiksu, että olisin osannut itse hienosti tarttua asiaan, vaan apunani tärkeimpien arvojeni määrittelemisessä oli eräästä kirjasta löytämäni tehtävä. Se olikin mielestäni siinä kirjassa sitten ainoa helmi, mutta osoittautui siis minulle erittäin toimivaksi. Tehtävä oli tällainen: 

Valitse seuraavista kolme itsellesi tärkeintä arvoa:

rehellisyys    nöyryys     itsekunnioitus     kunnioitus     uskollisuus    valta   rakkaus     itsensä toteuttaminen    perhe   luovuus     terveys     ura     työssä menestyminen    hyvät ihmissuhteet     kauneus     vauraus    luonto    menestys     luottamus     ahkeruus     innostus     vastuuntunto     ystävällisyys     kiitollisuus     rohkeus     anteeksianto     hyväksyntä    toisten auttaminen     henkinen hyvinvointi  (Sanna Mämmi, Elämänvoimaa, s. 119)


Minulle tehtävä oli aika haastava. Listassa kun on monta sanaa. Omiakin saa toki myös keksiä lisää. Lopulta sain tarkennettua valintani kolmeen sanaan. Myöhemmin oli pakko vielä vähän laittomasti ja huonolla omatunnolla lisätä yksi ;). Mutta niillä on siis nyt menty ja pidetty huoli, että valintojen pohjana on omat arvoni. Ja nimenomaan omat arvoni, ei kenenkään toisen arvot. 


Onnellisuutta pitäisi kuulemma parantaa omien arvojen mukaisten plus omaa hyvinvointia lisäävien asioiden tuominen/lisääminen omaan elämään. Ja mikä haastavinta, myös siihen arkeen. 

Kuulun siihen osaan ihmisiä, jotka tekevät työtä ja siihen liittyvää ylimääräistä aamusta myöhäiseen iltaan, jos en laita tekemiselleni rajoja. Ammattini on sellainen, joka mahdollistaa, että aina löytyy jotain tehtävää, kehitettävää, suunniteltavaa tai parannettavaa. Joskus on ihan pakkokin tehdä töitä lähes vuorokauden ympäri. Ja jos vielä lähtee mukaan johonkin mielenkiintoiseen, haastavaan ja kunnianhimoiseen, lipsahtaa hyvin nopeasti tekemään työtä ja sen jälkeen työtä ja vielä jälkiruuaksikin töitä. Työ ei kuitenkaan voi olla kaikki, vaikka se mukavaa olisikin. Kehon ja ajatustenkin pitää tuulettua jossain välissä. Pitää siis päättäväisesti raivaamalla raivata kalenteriin tilaa monipuolisempaan omien arvojeni mukaiseen elämään ja asioihin, jotka tekevät juuri minut itseni onnellisemmaksi. Jos vaikka perhe on yhtenä tärkeänä arvona, sen pitää olla sitä myös tekojen tasolla, jos pyrin olemaan se onnellinen ihminen. Välttämättä tehtävien ja mieluisten asioiden riittävästä tasapainosta täytyy pitää huolta. Toki nautin työstäni opettajanakin, ja työssäni saan toteuttaa paria tärkeintä arvoani. Mutta en voi ajatella ovelia opettajuuksia 24/7. Ihmisessä on paljon muutakin kuin pelkkä ammattinimike, vaikka se tottakai syvällä sisimmässä on läsnä joka hetki ja vaikka olen ammattini arvojeni mukaan valinnutkin. 
"Maksimaaliseen onnellisuuteen" pyrkiessä hyviä kysymyksiä minun mielestäni ovat olleet seuraavat eri lähteistä löytyneet:

Mitkä sanat sinä tehtävästä valitsit? 
- Muista valita sanat rehellisenä itsellesi, ei muita miellyttääksesi.

Millaisia arvojesi mukaisia tekoja sinä olet viime aikoina tehnyt?
- Hyvä sinä!

Mitä arvojesi mukaista pientä tai isoa voisit alkaa tehdä ottaaksesi arvosi paremmin huomioon ja ollaksesi siten onnellisempi?
Tätä pohtiessa minä itse tein muutaman tarvittavan ja onnellisuutta lisäävän muutoksen omaan suuntaani. Ja aion siis testailla muutamaa maailmalta keräämääni vinkkiä löytääkseni tähän kysymykseen vastausta.

Haluatko alkaa tehdä jotain uutta, arvojesi mukaista ja onnellisuutta lisäävää?
- Minä olen jo vähän kokeillut ja aion jatkossakin kokeilla. Seuraa sinä täältä blogistani, miten eukon käy :)Seuraavissa päivityksissä alan kertoa, miten maailmalla liikkuvat onnellisuudensaavuttamisvinkit oikeasti toimivat :).Kommentit